Geschikte voeding koolhydraatarm dieet

Wanneer je besluit om koolhydraatarm te gaan eten begint de zoektocht naar koolhydraatarme producten. Want waar zitten koolhydraten eigenlijk in? En wat mag je nu wel, of juist niet hebben? Bij Low Carb Club geven we je graag informatie over wat geschikte voeding is voor het koolhydraatarme dieet. Zowel producten uit de gewone supermarkt als producten uit onze eigen webshop. Want er bestaan gelukkig veel koolhydraatarme producten, waardoor je tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet lekker kunt eten. En dat zonder hongergevoel!

Inhoud:
– Waar zitten koolhydraten in?
– Dieetproducten van Low Carb Club
– Geschikte groenten voor het koolhydraatarme dieet
– Vlees, vis en gevogelte voor het koolhydraatarme dieet
– Koolhydraatarm brood
– Koolhydraatarm beleg
– Andere geschikte levensmiddelen die je vanaf de eerste fase kunt eten
– Zoetstoffen
– Drinken tijdens het koolhydraatarme dieet
– Tot slot

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten bestaan voornamelijk uit suikers en zetmeel. Koolhydraten in de vorm van suikers zitten in bijvoorbeeld snoepgoed, frisdrank, fruit (vanwege de fruitsuikers), koek, sausjes en dressings. Koolhydraten in de vorm van zetmeel zitten vooral in graanproducten (tarwes) zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappels. En tja, laten dat nu net producten zijn die de meeste mensen dagelijks op het menu hebben staan. Ze bevatten echter allemaal veel koolhydraten, waardoor je ze (tijdelijk) beter niet kunt nemen.

Het goede nieuws is dat voor veel van deze producten koolhydraatarme varianten bestaan.

Dieetproducten van Low Carb Club

Om het je gemakkelijk te maken bieden we je bij Low Carb Club een ruim assortiment aan met koolhydraatarme producten. Bij onze koolhydraatarme producten wordt er als vervanger van suiker bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zoetstoffen die niet door het lichaam opgenomen worden. Dit zijn zoetstoffen die bij de groep polyolen horen, zoals Maltitol, Erythritol en Sorbitol. Ideaal, omdat dit koolhydraten zijn die je niet mee telt bij een koolhydraatarm dieet, ook wel low carb dieet genoemd. Producten zoals brood en pasta worden met minder tarwes bereid om ze koolhydraatarm te maken.

Alle producten van Low Carb Club bevatten aanzienlijk minder netto koolhydraten dan een vergelijkbaar product bij een gewone supermarkt en passen uitstekend in een koolhydraatarm dieet. Zo hebben we bijvoorbeeld koolhydraatarme toast, crackers en broodmix. En koolhydraatarme pasta en rijst. Maar ook koolhydraatarme snoep, koek, drinken, sausjes, dressing, broodbeleg, repen en nog veel meer.

Bekijk een greep uit ons assortiment koolhydraatarme producten:

Producten uit een gewone supermarkt bevatten vaak veel koolhydraten en zijn daardoor geen geschikte voeding tijdens het koolhydraatarme dieet. Geldt dat dan voor alle supermarkt producten? Nee, gelukkig niet! Ook in de gewone supermarkt zijn er diverse geschikte voedingsmiddelen verkrijgbaar die koolhydraatarm zijn. Bekijk altijd even het etiket met de voedingswaarden.

In een supermarkt zijn er vooral veel versproducten te koop die koolhydraatarm zijn. We hebben de meest voorkomende daarvan voor je op een rijtje gezet, zodat je eenvoudig kunt zien hoeveel je er dagelijks van kunt eten:

Geschikte groenten voor het koolhydraatarme dieet

Geschikte GroenteDe meeste groenten zijn koolhydraatarm en bieden daardoor een zeer geschikt onderdeel van jouw voeding. Groenten zijn bovendien gezond en bevatten ze veel vezels. Dat laatste is bijvoorbeeld prettig met oog op de stoelgang. Hieronder hebben wij een overzicht voor je gemaakt met groenten waarvan je al vanaf de eerste fase van het koolhydraatarme dieet dagelijks een royale hoeveelheid mag eten.

Je mag per dag 200 tot 300 gram (rauw gewogen) van onderstaande groenten eten:

Andijvie Avocado Chinese kool Paksoi Tahoe / Tofu Zuurkool
Asperges Broccoli IJsbergsla Rabarber Waterkers
Augurk Champignons Kropsla Spinazie Witlof

Naast bovenstaande groenten kun je elke dag een bescheiden portie van 50 tot 100 gram van onderstaande groenten nemen. De volgende groenten bevatten wat meer koolhydraten, maar passen ook prima in het koolhydraatarme dieet:

Aubergine Komkommer Pompoen Selderij Spitskool Uien
Bamboescheuten Koolraap Prei Snijbiet Spruitjes Veldsla
Bloemkool Koolrabi Radijs Snijbonen Taugé Witte kool
Courgette Paprika Savooiekool Sperziebonen Tomaat Wortel

Veel van bovenstaande groenten zijn zeer geschikt om een heerlijke salade mee te maken. Extra lekker met een gekookt eitje en / of één van de koolhydraatarme sauzen en dressings van Callowfit.

Houd er rekening mee dat bonen en erwten veel zetmeel bevatten daardoor koolhydraatrijk zijn. Groenten zoals peultjes, tuinbonen, witte bonen, bruine bonen en doperwten zijn daardoor niet geschikt voor het koolhydraatarme dieet.

Fruit

Ondanks dat fruit erg gezond is, kun je dit tijdens de eerste fases van het dieet beter tijdelijk laten staan. Fruit bevat namelijk veel fruitsuikers en dus veel koolhydraten. Natuurlijk hoort fruit er vanaf fase 3 weer helemaal bij!

Vlees, vis en gevogelte voor het koolhydraatarme dieet

Vlees Vis Gevogelte2De meeste vlees, vis en gevogelte soorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten en passen prima in het dieet.

Per dag mag je 200 gram van de volgende vlees, vis of gevogelte soorten eten:

Vlees / Wild:

Biefstuk Konijn Varkensfilet-lapje
Entrecote Lamsvlees Varkenshaas
Fricandeau Paardenvlees Varkensvlees overig
Hert Rundergehakt Wild overig
Kalfsvlees Rundvlees overig

Vis / Schaaldieren:

Forel Krab Tong
Garnalen Kreeft Tonijn
Haring Makreel Wijting
Inktvis Schelvis Witvis
Kabeljauw Sprot Zalm
Koolvis Tarbot

Gevogelte:

Duif Gans Kuikenrollade
Eend Kalkoen Kwartel
Fazant Kip Struisvogel

Neem geen producten die niet uitsluitend uit vlees, vis of gevogelte bestaan, zoals gepaneerde producten. Eet tenslotte niet meer dan 100 gram orgaanvlees per dag.

Koolhydraatarm brood

Brood bevat veel koolhydraten. Voor veel mensen is brood echter niet weg te denken uit het dagelijkse menu. Gelukkig bestaat er tegenwoordig koolhydraatarm brood, waardoor het helemaal niet nodig is om de dagelijkse boterham te missen. Het is gewoon verkrijgbaar bij de bakker of supermarkt, dus vraag er gerust naar. Let daarbij wel op de voedingswaarden, want er zitten onderling veel verschillen in de hoeveelheid koolhydraten die een koolhydraatarm brood bevat. Een gemiddelde boterham van zo’n 35 gram mag liever niet meer dan 5 gram koolhydraten bevatten.

Vind je het leuk om zelf brood te bakken? Dan hebben we bij Low Carb Club verschillende lekkere koolhydraatarme broodbakmixen. Ook koolhydraatarme crackers, toast en zelfs croissantjes ontbreken niet.

Bekijk een greep uit ons koolhydraatarme brood, toast en crackers assortiment:

Geschikt beleg

BelegEen boterham of cracker eet je natuurlijk niet kaal. Maar welk beleg is nu het meest geschikt? Wat is nu eigenlijk koolhydraatarm beleg? We zetten het hier voor je op een rijtje:

Hartig beleg

Vleeswaren zoals: ham, rosbief, kipfilet, filet american, smeerleverworst, fricandeau, ossenworst, salami, ontbijtspek en rookvlees

NB Aan voorbewerkte vleeswaren zoals ham, ontbijtspek, salami en andere vleeswaren kan suiker toegevoegd zijn, waardoor het soms toch vrij veel koolhydraten bevat. Bekijk voor de zekerheid de hoeveelheid koolhydraten bij voedingswaarden op de verpakking.

Ook kaas en eieren kun je als beleg nemen. Daarover lees je hieronder meer bij “Andere geschikte levensmiddelen”.

Zoet beleg

Ook voor de zoetekauwen onder ons is er voldoende keuze. Denk dan vooral aan jam zonder toegevoegde suikers. Of dieet chocopasta.

Bekijk ons koolhydraatarme beleg:

Andere geschikte levensmiddelen die je vanaf de eerste fase kunt eten

Kaas

KaasJe mag elke dag zo’n 100 gram kaas eten. Bijvoorbeeld van de volgende soorten:
– Goudse kaas, 30+ kaas, Edammer, Cheddar, geitenkaas (bijvoorbeeld fétakaas), roomkaas, smeerkaas en Boursin.

Kaas is niet alleen lekker als beleg, maar ook geschikt als tussendoortje. Verwen jezelf eens met wat blokjes kaas, bijvoorbeeld met komkommer erbij.

NB De meeste kaassoorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten. Kijk echter altijd even op het etiket naar de voedingswaarden, omdat er uitzonderingen zijn. Zo bevatten bijvoorbeeld Zwitserse kaas, schapenkaas, sommige smeerkaas soorten en halfzachte geitenkaas toch te veel koolhydraten. Imitatiekaasproducten zijn in elk geval niet geschikt.

Je kunt yoghurt en kwark met mate eten. Als je in de supermarkt de juiste keuze maakt, past het goed in het dieet. Lees de voedingswaarden op het etiket: als er maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram in zit, dan zit je goed.

Tip: volle producten bevatten over het algemeen minder koolhydraten dan halfvolle- of light producten.

Yoghurt en kwark

Je kunt yoghurt en kwark met mate eten. Als je in de supermarkt de juiste keuze maakt, past het goed in het dieet. Lees de voedingswaarden op het etiket: als er maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram in zit, dan zit je goed.

Tip: volle producten bevatten over het algemeen minder koolhydraten dan halfvolle- of light producten.

Eieren

Een ei hoort erbij en is in veel verschillende vormen geschikt voor het koolhydraatarme dieet: hard gekookt, zacht gekookt, gebakken, als roerei, als omelet of gepocheerd. Pas alleen op voor salmonella als je een ei deels rauw eet.
Neem een gekookt ei gerust als tussendoortje, in combinatie met bijvoorbeeld rookvlees. Of voeg een ei toe aan een salade voor een heerlijke koolhydraatarme lunch.

Saladegarnering

Een rauwkost salade kun je net wat extra’s geven door een keuze uit de volgende garneringen te maken:

Specerijen, Geraspte kaas, Fijngeprakt hardgekookt ei, Gebakken champignons, Verkruimeld, krokant gebakken ontbijtspek

Of gebruik (olijf)olie en azijn als dressing (maar geen balsemico-azijn, want die bevat veel suiker) met kruiden en specerijen.

Kruiden

Basilicum Gember Rozemarijn
Cayennepeper Knoflook Salie
Dille Oregano Tijm
Dragon Peper

Kruiden bevatten over het algemeen best nog wel wat koolhydraten. Omdat je er echter doorgaans maar een klein beetje van nodig hebt, kun je onderstaande kruiden gerust naar smaak gebruiken:

Vetten en olie

Veel soorten vet en vooral bepaalde soorten olie zijn essentieel voor een goede voeding. Olijfolie is vooral heel waardevol. Alle andere soorten plantaardige olie en boter zijn toegestaan. Maar ook hier geldt: lees het etiket, want niet alle vetten zijn even gezond. Hiervoor kun je het volgende ezelsbruggetje gebruiken:

Verzadigde vetten zijn Verkeerd
Onverzadigde vetten zijn Oke.

Zoetstoffen

Zoetstoffen worden door fabrikanten aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze zoeter te maken, zonder suiker toe te voegen. Een goede manier om deze producten geschikt te maken voor een dieet. Maar, de ene zoetstof is de andere niet. Er zijn 2 soorten zoetstoffen: intensieve zoetstoffen en extensieve zoetstoffen.

Intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan suiker. Het zijn geen koolhydraten, ze leveren geen energie en zijn dus geen dikmakers. Bovendien heb je er maar een heel klein beetje van nodig. Nadeel is dat deze zoetstoffen een bijsmaak kunnen hebben. De meeste intensieve zoetstoffen zijn synthetisch gemaakt.

Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, thaumatine, sacharine, sucralose, stevia (stevioglycosiden) en aspartaam.
Alleen thaumatine en stevia zijn natuurlijke intensieve zoetstoffen. Ze zijn geïsoleerd uit planten.

Extensieve zoetstoffen

Extensieve zoetstoffen, ook wel niet-intensieve zoetstoffen genoemd, zijn beter bekend als polyolen. Polyolen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak. Het gebruik van producten die gezoet zijn met polyolen is erg handig tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet, aangezien de meeste polyolen koolhydraten zijn niet of nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. Polyolen tel je niet mee bij een koolhydraatarm dieet: ze mogen van de totale hoeveelheid koolhydraten worden afgetrokken om tot de hoeveelheid netto koolhydraten te komen.

Voorbeelden van polyolen zijn xylitol, isomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, lactitol en erythritol.
Erythritol is hiervan de enige natuurlijke polyol.

Stevia is de meest bekende natuurlijke zoetstof, hoewel Sukrin op basis van Erythritol en de zoetstof Tagatose ook steeds bekender worden. Bij Low Carb Club hebben we diverse soorten zoetstof in het assortiment (zonder vervelende bijsmaak).

Bekijk een greep uit onze zoetstoffen:

Drinken tijdens het koolhydraatarme dieet

Het is belangrijk om elke dag minstens 1,5 tot 2 liter te drinken. Drink vooral water. Daarnaast bestaat er voldoende ander koolhydraatarm drinken en kun je voor de afwisseling het volgende nemen:

Koffie en thee (zonder suiker en melk) Suikervrije limonade
Light frisdranken Heldere bouillon (niet alle merken, lees het etiket)

NB Alcoholische drankjes zijn tijdens de Inductie fase niet toegestaan. De alcoholische drankjes met weinig koolhydraten zijn in latere fases met mate toegestaan.

Bekijk een greep uit ons koolhydraatarme drinken:

Tot slot

Het koolhydraatarme dieet is een uitstekend hulpmiddel om af te vallen. Er is veel geschikte voeding verkrijgbaar, waardoor je lekker kunt eten tijdens het volgen van het dieet, zonder honger te hebben. Low Carb Club heeft een ruim assortiment met lekkere koolhydraatarme producten, waarmee je zeker weet dat ze geschikt zijn voor het koolhydraatarme dieet. Daarnaast kun je koolhydraatarme producten uit de gewone supermarkt eten, zoals vlees, groenten, kaas. Lees bij verpakte producten uit de supermarkt wel altijd het etiket om het aantal koolhydraten te controleren.
Heb je vragen over koolhydraatarm eten? Gebruik dan ons contactformulier of bel Sandra via nummer 085-4011330. We helpen je graag!

Verdere informatie

Stappen koolhydraatarm dieet – Uitleg koolhydraatarm dieet
Tips koolhydraatarm dieet – Handige tips om het dieet goed te volgen
Netto koolhydraten? – Het verschil tussen de totale hoeveelheid koolhydraten en netto koolhydraten